
21 mrt Wat is een EPC en wat zijn de regels?
De overheid heeft het EPC of energieprestatiecertificaat in het leven geroepen. Het zorgt er voor dat mensen in een enkele oogopslag informatie krijgen over het energieverbruik van een woning. Bij de aankoop van een woning is het belangrijk om te letten op het energieverbruik, aangezien deze kosten van huis tot huis sterk kunnen verschillen.
Een EPC nodig?
- Een EPC is nodig per wooneenheid (woning, appartement, studio, … ).
- Vanaf 2022 moet bij verkoop het EPC voor een bestaande woning zijn opgemaakt in 2019 of later.
- Vanaf 1 april 2022 moet er ook een EPC zijn bij erfpacht en opstalrecht.
- Gebruik de online EPC-Wegwijzer om te weten of u een EPC nodig hebt, welk EPC, hoeveel EPC’s per gebouw nodig zijn, …
Een EPC moet worden opgemaakt door een erkend energiedeskundige. Die maakt een uitgebreide rondgang in je woning om de energiescore te bepalen. Er wordt rekening gehouden met tal van factoren zoals de staat van de verwarmingsinstallatie en/of boiler, aanwezigheid van zonnepanelen, isolatie, beglazing, oriëntatie van de woning, …enz.
Verder geeft de energiedeskundige op het energieprestatiecertificaat aan welke energiebesparende maatregelen genomen kunnen worden om de woning energiezuiniger te maken.
Het energieprestatiecertificaat is tien jaar geldig, ook als het gebouw ondertussen opnieuw verkocht of verhuurd wordt.
Hoe ziet een EPC-attest eruit?
De energiescore wordt op een kleurenbalk geplaatst. Een score in de groene zone wijst op een energiezuinige woning, de rode zone staat gelijk aan energieverslindend. Op de balk staan waarden van 0 tot 700. Hoe hoger de score, hoe hoger het berekend energieverbruik en hoe slechter de woning scoort op energie. Voor oudere woningen kan het kengetal boven 700 uitkomen.
Op het EPC kan je de contactgegevens vinden van de energiedeskundige die het EPC heeft opgemaakt en tot wanneer die geldig is.
Meer weten? Klik hier