Het verlanglijstje van de kandidaat-koper

Huizenjagers worden steeds veeleisender en tegelijkertijd zijn ze bereid meer budget te geven voor hun droomwoning.

De locatie van een woning bepaalt de aantrekkingskracht én de waarde. Maar het verlanglijstje is sinds de coronacrisis steeds langer. Vóór de pandemie lag de focus op tripjes maken naar het buitenland, lekker eten en ontspanning, althans bij de Belgen. Tegenwoordig maken mensen liever budget vrij voor extra ruimte in hun eigen woning.

8 zaken waaraan een woning moet voldoen:

1. Tuin of terras

Appartementen of huizen zonder terras of tuin geraken niet meer zo vlot verkocht. De prijzen voor woningen mét een tuin of terras gaan dan ook meteen de hoogte in.

2. Mogelijkheid tot thuiskantoor

Woningen moeten steeds ruimer zijn. Mensen geven tegenwoordig een voorkeur aan een thuiskantoor of een hybride oplossing (afwisselend thuis en op kantoor werken) in plaats van iedere dag de afstand naar het kantoor af te leggen. Voorheen lokte 3 slaapkamers in de titel van een pand veel geïnteresseerden, tegenwoordig is dat 2 slaapkamers en 1 kantoorruimte.

3. Stadscentrum heeft niet voldoende te bieden

Grote woonoppervlaktes, buitenruime, uitbreidingsmogelijkheden zijn schaars in de stad. Vaak maken die, als ze aanwezig zijn, de woning ook duurder. We merken een verschuiving van appartementen naar huizen door het belang van de tuin en extra ruimte.

4. Energiezuinigheid een must

Door de hoge gas- en elektriciteitsprijzen staat energiezuinigheid bovenaan de lijst. Bij de verkoop van een woning moet verplicht een energieprestatiecertificaat worden aangeleverd. Daarop wordt de energiezuinigheid van de woning weergegeven in een EPC-label. Dit item bovenaan de lijst zorgt er ook voor dat meer en meer mensen zin hebben om te renoveren of uitkijken naar een nieuwbouwwoning.

5. Opgelet voor overstromingsgevaar

Overstromingsgevaar zorgt voor een mogelijkheid tot prijsonderhandelingen. Door de overstromingen van juli 2021 besteden meer en meer Vlaamse kopers aandacht aan het risico van wateroverlast. Het is een argument geworden in de prijsonderhandelingen.

6. Instapklaar?

Zoals we reeds aanhaalden eerder in dit artikel geven potentiële kopers een voorkeur aan een woning die instapklaar is of waar een totaalrenovatie een mogelijkheid is. Hoe meer een woning instapklaar en/of future-proof is, hoe gemakkelijker die verkocht wordt.

7. Het is voor de snelle beslissers

De grote vraag naar vastgoed overstijgt al enkele jaren het aanbod. Hierdoor is er vaak geen ruimte om na een eerste bezoek nog even na te denken en een tweede keer langs te gaan familie. Vaak worden ook ‘kijkdagen’ georganiseerd in plaats van individuele bezoeken. Vroeger kon je vaak nog afbieden bij een woning. Tegenwoordig heb je hier de kans niet voor omdat er meer geïnteresseerden zijn voor een woning. Ook biedingen onder gesloten omslag komen steeds vaker voor. Hierbij kiest de verkoper dan het beste bod uit.

8. Villa’s mogen nóg exclusiever zijn

In het luxesegment zijn kopers altijd al veeleisend geweest op vlak van locatie, afwerking, parkeerruimte, zwembad… Door de gezonheidscrisis zitten zakenmensen die vaak in het buitenland verbleven nu meer thuis. Hierdoor nemen ze hun eigen woning onder de loep en worden eisen steeds strenger. En het onderhoud van een grote tuin, is tegenwoordig geen issue meer.