Decimmo in de Gazet van Antwerpen

In bijna elke straat vind je wel een woning voor elke prijsklasse

Hoe zit het met de woningmarkt in Balen en deelgemeente Olmen? Zijn de huizen er goedkoper of net duurder dan in de rest van de Kempen? En in welke buurt ga je best zoeken naar een woning? “Het unieke aan Balen en Olmen is dat je in bijna elke straat of wijk wel een woning vindt voor elke prijsklasse”, zeggen Jasmine Tegenbos en Wim Boons van Decimmo. “Je vindt er voor elk wat wils. We merken ook dat er in Balen een enorm groeipotentieel is.”

Wat is de goedkoopste straat/wijk in Balen, en waarom?

“Dat is eigenlijk moeilijk te zeggen voor Balen. In grote steden heb je vaak een groot onderscheid tussen goedkope en dure wijken. Ook in sommige landelijke gemeenten is dat het geval. Maar in Balen speelt dat eigenlijk geen rol. Alles hangt eigenlijk af van het type woning dat te koop staat en wat de voorkeur van de koper is. De ene wil net in de buurt van supermarkten, cafés en restaurants zijn, terwijl voor iemand anders een rustige ligging net belangrijk is.”

Wat is de duurste straat/wijk in Balen, en waarom?

“Het antwoord is eigenlijk hetzelfde als op de vorige vraag. Het unieke aan Balen en Olmen is zelfs dat je in bijna elke straat of wijk wel een woning vindt voor elke prijsklasse. Je vindt er voor elk wat wils. We merken dat er in Balen een enorm groeipotentieel is. De laatste jaren zijn er nieuwe supermarkten geopend en er komen in de Steegstraat nog nieuwe winkels bij. Ook verscheidene woonprojecten rijzen als paddenstoelen uit de grond. Balen heeft ook veel te bieden. Je hebt natuur met onder meer Keiheuvel en De Most, er zijn gezellige restaurantjes en in de gemeente zijn heel wat faciliteiten. Vanuit Olmen ben je via buurgemeente Ham vlug bij de snelweg. De situatie in Olmen is ook vergelijkbaar met Balen. Wel zijn de inwoners van Olmen heel honkvast en ze willen daar ook blijven wonen.”

Welke soort woningen zijn het populairst in Balen?

“Een doorsnee gezinswoning met 3 of 4 slaapkamers waar nog weinig of geen verbouwingen bij nodig zijn. Mensen hebben het vaak veel te druk en zoeken daarom een instapklare woning waar ze meteen in kunnen trekken. Nieuwbouw verkoopt natuurlijk ook heel goed.”

Wat verwacht je van de huizenmarkt in Balen in 2023?

“We verwachten dat het EPC-attest nog belangrijker wordt dan het nu al is. De isolatienormen en de energieprijzen zijn zaken waar de mensen mee bezig zijn. De grote koopgekte na corona is wel achter de rug, maar in Balen verkopen de huizen nog goed. De prijzen zijn hier ook heel betaalbaar.”

 

Bron: GVA